Kira Artış Oranı Ne Zaman Belli Olur? TÜFE 12 Aylık Ortalama Hesabı
Kira artış oranı her ay yeniden belirleniyor ve hangi ayın oranının senin sözleşmene uygulanacağı, kira başlangıç tarihine bağlı.
3 adımda kısa cevap
Konut ve çatılı işyeri kiralarında yıllık artış, TÜİK'in her ayın 3'ünde açıkladığı TÜFE on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını aşamaz; kira yılının dolduğu aydan önceki ayın oranı esas alınır.
- Kira sözleşmenin başlangıç tarihini ve yenileme ayını belirle
- Yenileme ayından önceki ayın TÜFE 12 aylık ortalama oranını TÜİK'ten bul
- Mevcut kirayı bu oranla çarpıp yeni kirayı hesapla
Bu rehberde neler var?
Kira sözleşmesinin yenileme zamanı yaklaştığında hem kiracının hem ev sahibinin aklındaki soru aynıdır: "Kiraya en fazla ne kadar artış yapılabilir?" Türkiye'de konut ve çatılı işyeri kiralarında bu sorunun cevabı kanunla belirlenmiştir ve her ay açıklanan bir orana bağlıdır.
Bu rehberde kira artış oranının nasıl belirlendiğini, hangi ayın oranının senin sözleşmene uygulanacağını ve artışın nasıl hesaplanacağını anlatıyoruz.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır. Kira uyuşmazlıklarında somut durumunu değerlendirmek için bir avukata danışmanı öneririz.
Kira artışının yasal sınırı
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesine göre, konut ve çatılı işyeri kiralarında taraflar kira bedelinin belirlenmesine ilişkin anlaşmalarında bir önceki kira yılının Tüketici Fiyat Endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla artış belirleyebilir. Sözleşmede daha düşük bir oran veya sabit bir artış yazıyorsa o uygulanır. Ancak üst sınır, TÜFE on iki aylık ortalamasıdır.
Kanun metnine Mevzuat Bilgi Sistemi üzerinden ulaşabilirsin.
Konut kiralarında bir dönem uygulanan yüzde 25 artış sınırı, 2024 yılının temmuz ayında sona ermiştir. Bu tarihten sonra yenilenen sözleşmelerde genel kural olan TÜFE on iki aylık ortalaması uygulanır.

Kira artış oranı ne zaman belli olur?
TÜİK, aylık enflasyon bültenini her ayın 3'ünde saat 10.00'da açıklar. Bu bültende TÜFE'nin on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı da yer alır. Yani kira artış oranı her ay yeniden belli olur.
Senin sözleşmene hangi ayın oranının uygulanacağı ise kira yılının bittiği aya bağlıdır. Genel uygulamada, kira yılının dolduğu aydan bir önceki ayın on iki aylık ortalama oranı kullanılır. Çünkü yenileme ayının verisi, o ay bitmeden açıklanmamış olur.
| Kira başlangıç ayı | Yenileme ayı | Kullanılacak veri |
|---|---|---|
| Ocak | Ocak | Bir önceki aralık ayı verisi (3 Ocak'ta açıklanır) |
| Nisan | Nisan | Mart ayı verisi (3 Nisan'da açıklanır) |
| Eylül | Eylül | Ağustos ayı verisi (3 Eylül'de açıklanır) |
Enflasyon verilerinin açıklanma takvimini enflasyon ne zaman açıklanır yazımızda ayrıntılı olarak anlattık.
Kira artışı nasıl hesaplanır?
Formül oldukça basittir:
Yeni kira = Mevcut kira × (1 + oran / 100)
Örnek: Mevcut kiran 20.000 TL ve kullanılacak on iki aylık ortalama oran yüzde 40 olsun.
- Artış tutarı: 20.000 × 0,40 = 8.000 TL
- Yeni kira: 20.000 + 8.000 = 28.000 TL
Bu örnekteki oran yalnızca hesaplama mantığını göstermek için seçilmiş varsayımsal bir rakamdır. Kendi hesabın için TÜİK'in resmi bültenindeki güncel oranı kullan.
Hesaplarken "yıllık enflasyon" oranını değil, on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını kullandığından emin ol. İki oran aynı bültende yer alır ve çoğu zaman birbirinden farklıdır.
Sözleşmede farklı bir oran yazıyorsa
- Sözleşmede yasal sınırın altında bir oran (ör. yüzde 20) yazıyorsa o oran uygulanır.
- Sözleşmede yasal sınırın üzerinde bir oran yazıyorsa, aşan kısım geçersiz sayılır ve en fazla yasal sınır kadar artış yapılabilir.
- Sözleşmede hiçbir artış maddesi yoksa ev sahibi artış talebini kiracıyla anlaşarak yapabilir. Anlaşma olmazsa kira tespit davası gündeme gelebilir.
Beş yıl kuralı
Türk Borçlar Kanunu'na göre, beş yılı aşan kira ilişkilerinde ve her beş yılda bir, yeni kira yılındaki kira bedeli hâkim tarafından belirlenebilir. Hâkim bu belirlemeyi yaparken TÜFE on iki aylık ortalama değişimini, kiralananın durumunu ve emsal kira bedellerini hakkaniyete uygun şekilde dikkate alır. Bu durumda artış, yasal oranın üzerinde de olabilir.

Kira artışında anlaşmazlık olursa
- Önce sözleşmeyi ve uygulanacak oranı birlikte kontrol edin.
- Taraflar uzlaşamazsa kira tespit davası açılabilir.
- Kira uyuşmazlıklarında dava açmadan önce zorunlu arabuluculuk aşaması uygulanabilir. Güncel usul için bir avukata danışmak gerekir.
Kira gelirinin vergilendirilmesini merak eden ev sahipleri kira geliri vergisi ne zaman ödenir rehberimize göz atabilir.
Kısaca
Konut ve çatılı işyeri kiralarında yıllık artış, TÜFE'nin on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını aşamaz. Bu oran TÜİK tarafından her ayın 3'ünde açıklanır ve genellikle kira yılının dolduğu aydan önceki ayın verisi kullanılır. Yeni kira, mevcut kiranın bu oranla artırılmasıyla bulunur. Beş yılı aşan kira ilişkilerinde hâkim yeni kirayı farklı belirleyebilir.
Sık sorulan sorular
Kira artış oranı ne zaman açıklanır?
TÜİK her ayın 3'ünde saat 10.00'da enflasyon bültenini açıklar; kira artışında kullanılan TÜFE on iki aylık ortalama oranı da bu bültende yer alır.
Kira artışında yıllık enflasyon mu, 12 aylık ortalama mı kullanılır?
Türk Borçlar Kanunu'na göre üst sınır, TÜFE'nin on iki aylık ortalamalara göre değişim oranıdır. Yıllık enflasyon oranı bu hesapta kullanılmaz.
Sözleşmemde yüzde 50 artış yazıyor, geçerli mi?
Sözleşmedeki oran yasal sınırı aşıyorsa aşan kısım geçersiz sayılır. Kira en fazla TÜFE on iki aylık ortalama oranı kadar artırılabilir.
Yüzde 25 kira artış sınırı devam ediyor mu?
Konut kiralarında uygulanan yüzde 25 sınırı 2024 yılının temmuz ayında sona ermiştir. Sonrasında genel kural olan TÜFE on iki aylık ortalaması uygulanır.
Ev sahibi beş yıl sonra istediği kadar zam yapabilir mi?
Beş yılı aşan kira ilişkilerinde yeni kira bedeli taraflarca anlaşılamazsa hâkim tarafından hakkaniyete göre belirlenebilir. Ev sahibi tek taraflı olarak dilediği artışı yapamaz.
Hangi ayın oranını kullanmalıyım?
Genel uygulamada kira yılının dolduğu aydan bir önceki ayın on iki aylık ortalama oranı kullanılır. Örneğin nisan ayında yenilenen sözleşmede mart verisi esas alınır.



